Hcy je toxická aminokyselina, která je přirozeným produktem jedné z biochemických reakcí v buňce. Hcy se chemickými reakcemi mění na netoxický methionin za předpokladu, že má dostatečný přísun vitaminů, na kterých cyklus přeměny závisí. Přebytek Hcy se dostává do krve, tam se hromadí a způsobuje různá poškození v těle.
Co zvyšuje hladinu Hcy?Hladinu Hcy zvyšuje především nevyvážená strava, nezdravý životní styl, málo pohybu, nedostatečný příjem vitaminů a minerálů, kouření a nadměrné pití alkoholu, život ve velkých městech a špatné životní prostředí, nedostatek vitamínu B12, konzumace kávy, zvýšený příjem živočišných tuků, léky: např.: ATB, antidiabetika, anti-konvulsiva, orální antikonceptiva, diuretika, antidepresiva apod.
Dá se hladina Hcy snížit?Ano, hladina Hcy se dá snížit změnou stravování a dostatkem pohybu. Nezbytné je však pravidelně užívat přesné dávky vitaminu B6, B12 a kyseliny listové, protože udržet Hcy na ideální hladině nelze bez vitaminové suplementace.
Jak se dá zjistit hladina Hcy?Hladina Hcy se zjišťuje krevním rozborem. Odběr krve musí probíhat nalačno.
Jsou to tři vitaminy: pyridoxin (B6), kyanokobalamin (B12) a kyselina listová (B9)
Proč se vitaminy užívají nalačno?Vitaminy skupiny B jsou rozpusné ve vodě. Pokud se dostanou v žaludku do styku s tuky, nerozpustí se a nevstřebají v organizmu.
Jak dlouho se vitaminy užívají?Vitaminy se užívají celoživotně. Jen zpočátku terapie se užívá vyšší dávkování. Po snížení hladiny Hcy na ideální hladinu se užívá nejnižší dávkování celoživotně.
Je možné se vitaminy předávkovat?Pokud klient užívá doporučené dávkování vitaminů, není možné se předávkovat. Případný přebytek vitaminů, který tělo nezužitkuje se vylučuje močí.
Mohou vitaminy skupiny B užívat onkologičtí pacienti?Na tuto otázku není jednoznačná odpověď. Výzkumy potvrzují obě varianty. Vitaminy skupiny B většinou nedoporučují lékaři onkologických pracovišť. Naopak lékaři "alternativní" medicíny vitaminy skupiny B doporučují.
Jaký rozdíl je mezi chemickými a přírodními vitaminy?Přírodní vitaminy obsahují balastní látky, které umožňují snadnější vstřebávání vitaminu. Chemickým vitaminům balastní látky chybí, proto se vstřebávají hůře.